Forschungsarbeiten zum FTO-Gen:

T. D. Müller et al: Emerging Function of Fat Mass and Obesity-Associated Protein (Fto), PLoS Genet 9(1): e1003223. doi:10.1371/journal.pgen.1003223
http://www.plosgenetics.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pgen.1003223

M. Tanofskiy-Kraff et al: The FTO gene rs9939609 obesity-risk allele and loss of control over eating. Am J Clin Nutr. 2009 Dec;90(6):1483-8. doi: 10.3945/ajcn.2009.28439
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19828706

T. M. Frayling et al: A Common Variant in the FTO Gene Is Associated with Body Mass Index and Predisposes to Childhood and Adult Obesity. Science. 2007 May 11; 316(5826): 889–894. Published online 2007 April 12. doi:  10.1126/science.1141634
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2646098/#!po=12.5000

Forschungsarbeit  zum FADS2-Gen:

L.G. Gillingham et al: Dietary oils and FADS1-FADS2 genetic variants modulate [13C]α-linolenic acid metabolism and plasma fatty acid composition. Am J Clin Nutr. 2013 Jan; doi: 10.3945/ajcn.112.043117
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23221573

Wissenschaftliche Übersichtsartikel zu Genen und Ernährung:

Phillips, C.M. Nutrigenetics and Metabolic Disease: Current Status and Implications for Personalised Nutrition. Nutrients 2013, 5, 32-57.
http://www.mdpi.com/2072-6643/5/1/32

M. Senekal: Genotype-based personalised nutrition for obesity prevention and treatment: are we there yet? S Afr J Clin Nutr 2012, 25(1):9-14
http://www.ajol.info/index.php/sajcn/article/view/75029

H.-G. Josst et al: Personalised nutrition: status and personalised nutrition: status and perspectives. Br J Nutr. 2007 Jul;98(1):26-31.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17381877

Wie man sein persönliches-Diabetes Risiko anhand der klassischen Risiko-Faktoren bestimmen kann:

German Diabetes Risk Score, vom Deutschen Institut für Ernährung
http://drs.dife.de/test/page5/en?sid=8f09155f4d99ea65d896e74d98d6f7330599fce

Interessanter Artikel zur Frage, wie sich Ernährung und Gene im Lauf der Menschwerdung verändert haben:

Evolution und Esskultur, Spektrum Magazin 23.09.2011
http://www.spektrum.de/alias/anthropologie/evolution-und-esskultur/1121039

Wie Lebensmittelkonzerne uns dazu verführen, immer mehr zu essen

Michael Moss: The Extraordinary Science of Addictive Junk Food. New York Times, 20. Februar 2013
http://www.nytimes.com/2013/02/24/magazine/the-extraordinary-science-of-junk-food.html?pagewanted=all&_r=0

Mehr Informationen zum Nestlé-Institute of Health Science:

Webauftritt des Instituts
www.nestleinstitutehealthsciences.com

Kürzlich veöffentlichte Forschungsarbeit des Instituts über Besonderheiten im Stoffwechsel sehr alter Menschen:

Metabolic signatures of extreme longevity in northern Italian centenarians reveal a complex remodeling of lipids, amino acids and gut microbiota metabolism.
Sebastiano Collino, Ivan Montoliu, François-Pierre
Martin et al. PLOS ONE, 8(3): e56564. doi:10.1371/journal.pone.0056564
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0056564

 

Links zu  den neuesten Technologien der DNA-Sequenzierung:

http://www.genomesunzipped.org/2010/09/basics-second-generation-sequencing.php

 http://hmg.oxfordjournals.org/content/19/R2/R227.full

 http://www.nature.com/news/2009/090206/full/news.2009.86.html

http://www.nature.com/scitable/topicpage/scientists-can-study-an-organism-s-entire-6526266